Dataconversie

Converteren van oude data

Vaak zijn de documenten, spreadsheets of databases gemaakt met behulp van programma’s die in de jaren 1980 en 1990 beschikbaar waren. Vele van die programma’s bestaan niet meer. Denk aan WordPerfect bijvoorbeeld. Het probleem is dat deze software al lang niet meer ondersteund wordt door de moderne versies van Microsoft Word of Apple Pages. Dus deze bestanden kun je helemaal niet meer bekijken. Je kunt proberen de bestanden te openen in een teksteditor; vaak kun je dan de ruwe tekst lezen, wat vaak al voldoende is.

Mocht je de gegevens graag naar een modern leesbaar formaat willen, dan kunnen we dat uitzoeken voor je. We hebben enkele programma’s die een poging kunnen doen om de software te lezen, maar we hebben ook WordPerfect 5,1 en 6.0 sinds kort als software pakket. Het punt is echter wel dat WordPerfect weinig mogelijkheden biedt om bepaalde documenten om te zetten naar een leesbaar formaat wat een moderne computer kan lezen.

Je moet ook rekening houden dat het omzetten van gegevens ervoor kan zorgen dat er bepaalde opmaak, tekens, tabellen etc verloren gaan of zorgen voor vreemde tekens in de data.

Hier kunnen we niet direct een prijs voor afgeven, dit is doorgaans op basis van het uurtarief van 75 euro per uur.
We kunnen wel een indicatie afgeven zodra je floppy’s binnen zijn. Het converteren van oude data is een continu proces, want hopelijk steeds beter gaat worden. Het belangrijkste in deze is dat je data veilig staat op een medium dat langer blijft bestaan (zet het desnoods in de cloud en op een USB stick) Het converteren van je data kan altijd nog wachten. Als je data is verdwenen doordat de floppy’s of diskettes kapot zijn, dan is het afgelopen en ben je het voor altijd kwijt.

Conclusie

Onze voorkeur gaat ernaar dat je in ieder geval je oude bestanden hebt. Deze kun je -mits er geen wachtwoord op zat- gewoon openen met een teksteditor:

  • Standaard teksteditor bij Apple en notepad/kladblok bij Windows;
  • Download: BBedit voor Apple of Notepad++ voor Windows. Deze laatste zijn wat uitgebreider.

Een klant van ons wees ons erop dat het mogelijk is om oude Wordperfect bestanden te openen met een uitprobeer versie van de nieuwste Wordperfect Office X9 versie voor Windows. Deze kun je hier vinden: Wordperfect Office X9, download daar de Trial (uitprobeer versie).

We hebben dit zelf niet geprobeerd, maar mocht je hier goede resultaten mee behalen dan laat het ons zeker weten.