Data converteren

Vaak zijn de documenten, spreadsheets of databases gemaakt met behulp van programma’s die in de jaren 1980 en 1990 beschikbaar waren. Vele van deze programma’s bestaan niet meer. Denk aan WordPerfect of WordStar bijvoorbeeld.

Het probleem is dat deze software al lang niet meer ondersteund wordt door de moderne versies van Microsoft Word of Apple Pages.

Dus deze bestanden kun je helemaal niet meer bekijken. Je kunt proberen de bestanden te openen in een teksteditor.

Vaak kun je dan de ruwe tekst lezen, wat vaak al voldoende is.

Je moet ook rekening houden dat het bekijken van gegevens met zo’n editor ervoor kan zorgen dat er bepaalde opmaak, tekens, tabellen etc verloren gaan of zorgen voor vreemde tekens in de data.

Conversie van data

Wij bieden zelf geen diensten van conversie van gegevens op dit moment. Het belangrijkste in deze is dat je data veilig staat op een medium dat langer blijft bestaan (zet het desnoods in de cloud en op een USB stick).

Het converteren van je data kan altijd nog wachten mocht dat nodig zijn. Als je data is verdwenen doordat de floppy’s of diskettes kapot zijn, dan is het afgelopen en ben je het voor altijd kwijt.

Conclusie

Onze voorkeur gaat ernaar dat je in ieder geval je oude bestanden hebt. Deze kun je -mits er geen wachtwoord op zat- gewoon openen met een teksteditor:

  • Standaard teksteditor bij Apple en notepad/kladblok bij Windows;
  • Download: BBedit voor Apple of Notepad++ voor Windows. Deze laatste zijn wat uitgebreider.

Een klant van ons wees ons erop dat het mogelijk is om oude Wordperfect bestanden te openen met een uitprobeer versie van de nieuwste Wordperfect Office X9 versie voor Windows.

Deze kun je hier vinden: Wordperfect Office X9, download daar de Trial (30 dagen uitprobeer versie).

We hebben dit zelf niet geprobeerd, maar we al enkele keren vernomen dat dit perfect zou werken.

(c) 2023 Retrodata.nl / TASK4 Studios