Diskette uitlezen: alles wat je moet weten!
Als je ouder bent dan 30 jaar, dan zal het woord “diskette” nog wel bekend zijn. Maar voor de jongere generatie is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Dus, laten we beginnen bij het begin: wat is een diskette eigenlijk en hoe kan je een diskette uitlezen?
Wat is een diskette?
Een diskette is een klein, ronde schijfje van plastic of metaal waarop data wordt opgeslagen. Het was oorspronkelijk bedoeld om computerdata te uit te wisselen tussen verschillende computers. De diskette had een diameter van 8 centimeter en kon maximaal 1,44 MB aan data bevatten.
Voor wie het nog nooit eerder heeft gezien: een diskette had een opening aan één kant, waardoor je hem kon insluiten in een diskettespeler of -station. Door middel van een mechanisme kon je de data van de diskette naar de computer laden of juist van de computer naar de diskette brengen.
Benodigdheden
Maar wat heb je nu eigenlijk nodig om een diskette te kunnen lezen?
Nog een hele oude computer waar een diskette station in zit of een diskettespeler die je kon aansluiten op je computer. Hiermee kon je de data van de diskette laden en opslaan. Je kon ook speciale software gebruiken om de data te bewerken of te bekijken.
Er waren verschillende soorten diskettes beschikbaar, afhankelijk van de capaciteit en de snelheid waarmee ze konden worden gelezen en geschreven. Enkele veelgebruikte typen waren de single density (SD), double density (DD) en high density (HD). De HD-diskettes konden zelfs tot 2,88 MB aan data bevatten!
Nu je weet wat een diskette is en hoe hij werkt, komt de volgende vraag: wat is het verschil tussen een diskette en een floppy disk?
Floppy disks werden later uitgevonden dan diskettes en hadden een grotere capaciteit. Ze waren ook flexibeler en konden in verschillende formaten worden gemaakt. In tegenstelling tot diskettes, die altijd een vast formaat hadden, konden floppy disks in diverse groottes en vormen worden geproduceerd.
> Hulp nodig bij het uitlezen?
Het nadeel van floppy disks was echter dat ze minder betrouwbaar waren dan diskettes. Ze waren namelijk meer onderhevig aan slijtage en konden gemakkelijker beschadigd raken door stof, vuil of fysieke schade. Bovendien waren ze langzamer dan diskettes en kon het laden en opslaan van data soms minuten duren.
Moderne digitale media
Tegenwoordig zijn diskettes en floppy disks vrijwel verdwenen uit ons dagelijks leven. Met de komst van cd’s, dvd’s, USB-sticks en cloudsysteem is de behoefte aan deze oude media formats verdwenen. Toch blijft de nostalgische waarde van diskettes en floppy disks nog steeds bestaan. Velen herinneren zich nog goed de tijd toen ze hun eerste computer hadden en de eerste stappen namen in het digitale wereldje.
Wellicht heb je nog diskettes in een doos op zolder liggen en staat er nog een oud dagboek op, of onderzoeksdocumenten, misschien wel een foto van je voorouders. Of ben je een retro computer verzamelaar, net als Angelo. Diskettes zijn een belangrijk deel van de computergeschiedenis en blijven een interessante herinnering aan een periode waarin technologie pas op gang kwam. Hoewel ze niet langer algemeen gebruikt worden, is het tegenwoordig nog wel steeds mogelijk om deze diskettes uit te lezen en de oude herinneringen te bewaren op een modern opslagmedium.