FAQ Veelgestelde vragen
Heb je een vraag aan ons? Kijk eens of deze wellicht al is beantwoord in onderstaande FAQ Veelgestelde vragen (frequently asked questions). Gaandeweg komen er steeds meer vragen bij. Wij proberen deze lijst zo optimaal mogelijk bij te houden.
Floppy’s en diskettes
Wat als de floppy’s / diskettes niet meer goed in te lezen zijn?
Het kan zijn dat sommige schijven bad sectors hebben. Deze kunnen zijn ontstaan door magnetische velden waaraan de floppy’s zijn blootgesteld of gewoon door ouderdom.
We hebben software om floppy’s te repareren (voor zover mogelijk), alleen duurt dat uren en moeten we erbij zitten om gerepareerde data van de floppy te halen, om plaatst te creëren tijdens het reparatie proces.
Dit is over het algemeen niet nodig, maar onlangs hebben we op deze manier wel een aantal floppydisks moeten repareren (39 van de 42 bestanden waren gerepareerd en 3 bleken onherstelbaar kapot).
Mocht dit nodig gaan zijn, dan laten we het op voorhand weten, dan kun je zelf bepalen of je dit wilt of niet.
Er zijn 2 manieren waarop een floppy kapot kan zijn:
- soms is de directory nog wel te zien en kunnen er enkele bestanden eraf gekopieerd worden, maar
- soms is het helemaal niet meer mogelijk de floppy te lezen. Dus ook niet de directory. Dan is de kans erg klein dat de floppy nog te redden is.
Welke formaten kunnen floppy’s zijn?
Soms krijgen we floppy’s binnen van een ander formaat dan MSDOS. Dit kan bijvoorbeeld floppy’s zijn van een CP/M gebaseerd systeem, bijvoorbeeld een Radioshack TRS-80, Commodore 128 of Amstrad PCW.
Ook andere formaten van Apple en Commodore zijn niet standaard. Dus let even op dat het zeker PC, MSDOS of Apple formaat is.
Als je het niet zeker weet, dan stuur ze toch gerust op, we kunnen dat ook voor je bekijken.
Converteren jullie ook data?
In principe niet, maar we kunnen wel met jou bekijken hoe je aan de data komt. Vaak kun je bestanden al redelijk goed bekijken met een tekst editor.
We gaan binnenkort hier meer informatie over geven. Lees deze pagina even voor meer informatie.
Zijn Apple diskettes in te lezen door jullie?
Zijn Apple diskettes in te lezen door jullie?
Ja. Om Apple diskettes (voor 1998) in te lezen heb je een daadwerkelijk een Apple computer nodig of speciale apparatuur.
Het volgende probleem dat daarbij komt kijken is hoe je deze data op bijvoorbeeld een USB stick krijgt (USB was ontwikkeld in 1996, maar pas ruim na 1998 beschikbaar op computers).
Overigens zijn 400KB en 800KB Apple diskettes per definitie niet te lezen door een PC. De 1,44MB diskettes zouden wel kunnen worden ingelezen met behulp van een speciaal programma.
Intussen hebben wij speciale apparatuur om 400/800KB diskettes in te lezen naar een diskimage formaat; dit formaat kunnen we handmatig omzetten naar 1,44MB formaat wat weer in te lezen is door een PC / moderne Apple.
Dus ja, Apple diskettes van 400KB/800KB en 1,40/1,44MB zijn in te lezen door ons. Het is alleen wat meer werk, waardoor de prijs dan ook hoger is.
Andere media
Zijn CDroms en DVDr in te lezen?
We kunnen natuurlijk cdroms en dvdr (zowel dvd-r als dvd+r schijven) voor je inlezen, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat je interesse hebt om deze in te lezen als er niets mee aan de hand is.
Er is een fenomeen dat disk-rot of laser-rot heet. Archivarissen hebben de grootste moeite om optische media in te lezen die deze verschijnselen vertonen. Wij hebben zelf nog geen gespecialiseerde apparatuur om het maximale uit een kapotte optische schijf te halen.
Een interessant artikel kun je hier vinden.
Praktische informatie
Kan ik de floppy’s opsturen naar jullie?
Ja dat kan zeker (dit wordt vaak gedaan), maar je loopt -weliswaar een klein- risico dat ze zomaar verloren kunnen gaan door de transporteur. We hebben het nog niet meegemaakt.
Echter we hebben geen invloed op de wijze waarop de floppy’s worden opgestuurd en kunnen daarvoor niet verantwoordelijk worden gesteld. Dat geldt natuurlijk ook voor het terugsturen van media.
Helaas hebben we dat wel een keer meegemaakt dat de floppy van een klant verloren raakte bij de posterijen. Nu was het gelukkig wel zo dat we de data veilig hebben kunnen stellen.
Dus: vind je het het risico waard, dan kun je de media naar ons opsturen, dat gaat meestal gewoon goed hoor.
Maar bij belangrijk materiaal (geschiedkundig, confidentieel, kennis etc), waar we overigens integer mee omgaan, is het aan te raden deze zelf te komen brengen of dat je deze laat bezorgen door een koerier.
Kan ik wachten op het omzetten als ik de floppy’s / media zelf breng?
Nee, dat is niet mogelijk; sommige processen vereisen veel tijd en zorgvuldig inrichten van de apparatuur die de media gaat inlezen.
Daarnaast wordt het inlezen ingepland om uitgevoerd te worden.
Sturen jullie de floppy’s / media terug na het inlezen?
Wil je graag dat de floppy’s worden teruggestuurd, dan komen er nog verzendkosten bij. Doorgaans hoeven klanten de floppy’s niet meer terug zodra de data is veiliggesteld.
Als ze het wel graag terug willen is dat meestal vanwege een emotionele waarde (floppy’s van overleden vader etc) of dat het onderdeel is van een belangrijk persoon met museum waarde.
Als je hebt aangegeven dat je de media niet terug hoeft, kun je deze keuze niet meer herzien aangezien de media wordt herbruikt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de media op straat komt te liggen. Deze wordt zorgvuldig verwijderd van de media.
Welke teksteditor kan ik het beste gebruiken om oude bestanden ruw te bekijken?
Waarschijnlijk heb je al geprobeerd te kijken met Windows notepad / kladblok, op de Apple heb je text editor / teksteditor.
Het punt is dat deze in principe redelijk werken, maar wat echt een fijne gratis editor is, is: Textwrangler voor Mac en Notepad++ voor PC.
Deze kunnen wat robuster omgaan met grote bestanden, kunnen beter text-wrappen (terugloop instellen) en zien mooier uit.
Moet ik ook opstartkosten betalen alls de media niet te lezen is?
Nee, als we de media niet kunnen lezen, dus dat we er geen enkel bestand vanaf kunnen halen, dan betaal je niets (ongeacht de oorzaak: slechte media, beschadigd of technisch problemen aan onze kant).
De enige kosten die je betaalt zijn de verzendkosten als je de media terug wilt.
Hoe gaan jullie om met mijn data?
Privacy en discretie staan bij ons hoog in het vaandel. Niet voor niets komen mensen met gevoelige data bij ons die teruggehaald moet worden van oude media.
We hebben opdrachten mogen uitvoeren voor bedrijven die documenten met bedrijfsgeheimen terug wilden halen, particulieren die dagboeken, verslagen, memoires terug wilden zien.
Bekende Nederlanders die stukken hebben geschreven en de documenten wilden gebruiken voor biografieen, grafische bedrijven die foto’s, logo’s en andere grafische elementen nodig hadden voor reunies en zo kunnen we doorgaan.
Kortom: jouw data blijft jouw data en het is een eer voor ons dat je jouw data aan ons toevertrouwt!